Zonne-energie op jouw dak: subsidies en financieringsmogelijkheden
Steeds meer mensen zijn zich aan het verdiepen in de mogelijkheden voor het verduurzamen van hun woning. En dat is niet zo gek, want door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te plaatsen draag je niet alleen een steentje bij aan een groenere planeet maar kun je ook je energiekosten drastisch verlagen. Zonnepanelen zetten de UV-straling van de zon om in elektriciteit zonder dat er hierbij CO2 vrijkomt. Zonne-energie is hierdoor één van de schoonste energiebronnen die er is. Ondanks dat er geen landelijke subsidies meer worden vergeven voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak, zijn er wel andere financieringsmogelijkheden die de moeite zijn om te onderzoeken. Ben jij benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Lees dan vooral verder. Wij hebben de verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden omtrent zonne-energie even voor je op een rijtje gezet.
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Voor het plaatsen van zonnepanelen wordt er geen subsidie meer verleend, maar voor het plaatsen van een zogenoemde zonneboiler wel. Met deze boiler kan er niet alleen elektriciteit, maar ook duurzame warmte worden opgewerkt. Hiermee verwarm je ook je water met zonne-energie. Zowel bedrijven als particulieren kunnen een subsidie aanvragen voor het plaatsen van zo’n zonneboiler. Let op, want je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo dient het een spiksplinternieuwe zonneboiler te betreffen (geen tweedehands) en moet de installatie worden gedaan door een professioneel installatiebedrijf.
De energiebespaarlening
Wil je graag zonnepanelen op je dak plaatsen, maar zijn de kosten te hoog? Dan is de energiebespaarlening misschien wel wat voor jou. Dit is een lening (met een lage rente) die uitsluitend wordt afgegeven voor het verduurzamen van je woning. Omdat je, met het plaatsen van zonnepanelen een aanzienlijk bedrag bespaart op je maandelijkse energiekosten, is dit voor veel mensen een perfecte uitkomst.
Ook bij het aanvragen van deze lening zijn er natuurlijk voorwaarden. De zonnepanelen mogen bijvoorbeeld uitsluitend privé worden gebruikt. Bedrijven komen dan ook niet in aanmerking voor een energiebespaarlening. Lijkt deze optie je wel wat? Op nationaalwarmtefonds.nl kun je berekenen wat je maandbedrag zou worden bij het afsluiten van de energiebespaarlening.
Salderingsregeling voor huishoudens
Hoewel de tweede kamer afstand wilde doen van de salderingsregeling, heeft de eerste kamer dit voorstel afgewezen. De salderingsregeling voor huishoudens blijft dus de komende jaren nog van kracht. Deze regeling maakt het mogelijk voor huishoudens en kleine bedrijven om de elektriciteit die ze opwekken met zonnepanelen door te verkopen aan een groter net. Dit betekent dat wanneer jij meer energie opwekt dan je gebruikt, je dit overschot mag verkopen aan een energiebedrijf. Over deze opbrengsten hoef je ook geen belasting te betalen. Een fijne bijverdienste dus!
Subsidie zonnepanelen voor gezamenlijk opwekken van schone energie
Beschik je niet over een eigen dak, bijvoorbeeld omdat je in een appartementencomplex woont? Dan is het mogelijk om, samen met je buren, een energiecoöperatie op te richten. Dit betekent dat jullie er gezamenlijk voor kiezen om zonnepanelen op het dak te plaatsen, en ook allemaal een deel van de opgewekte energie gebruiken. Bij het oprichten van zo’n energiecoöperatie kun je in aanmerking komen voor de subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van de grootte van het complex en het aantal zonnepanelen dat jullie willen gaan plaatsen.