Wat is bitumen en waarom is het zo geschikt als dakbedekking?

Wat is bitumen en waarom is het zo geschikt als dakbedekking?

Ben jij op zoek naar nieuwe dakbedekking? Dan kom je voor een moeilijke keuze te staan, er zijn immers verschillende mogelijkheden. Dakpannen zijn bijvoorbeeld de bekendste vorm van dakbedekking, maar dat wil niet per se zeggen dat ze goed bij jouw dak passen. In grote steden zoals Den Bosch zie je namelijk ook veel platte daken en dan zijn dakpannen hoogstwaarschijnlijk niet de beste keuze. In plaats daarvan kan je kiezen voor bitumen. Dit is een zeer populaire dakbedekking, maar toch zijn er nog altijd veel mensen die niet goed weten wat bitumen precies is. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel niet alleen wat bitumen is, maar ook waarom het zo geschikt is als jouw nieuwe dakbedekking.
Bitumen dak vervangen

Wat is bitumen?

Bitumen staat ook wel bekend als roofing of dakleer. Het is één van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken, maar kan ook worden gebruikt op een licht hellend dak. Bitumen is afkomstig van aardolie. Dit wordt eerst gedistilleerd waarbij bestanddelen zoals benzine, diesel en nafta worden gescheiden van de rest. Wat overblijft is het zwaarste bestanddeel: bitumen. Het is een vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen. Dit vloeibare mengsel wordt toegevoegd aan glasvlies of polyester waardoor een stevige en toch elastische dakbedekking ontstaat. Door recente ontwikkelingen en verbeteringen aan het proces, is bitumen dakbedekking nu sterker dan ooit.

De voordelen van bitumen dakbedekking

Nu je weet wat bitumen is, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten waarom bitumen zo populair is geworden. Bitumen dakbedekking heeft veel voordelen tegenover andere dakbedekking. Zo is het bijvoorbeeld goed bestand tegen vocht. Het dikke materiaal laat weinig ruimte over voor water, waardoor je woning goed tegen weersomstandigheden is beschermd. Let wel op; om waterdicht te zijn moet de dakbedekking uiteraard wel goed worden aangebracht. Voor een optimale bescherming is het belangrijk dat er een goede naadverbinding is tussen de verschillende stroken. Daarnaast is bitumen ook goed te combineren met isolatiemateriaal, waardoor je jouw woning nog beter kunt isoleren.

De prijs van bitumen dakbedekking

Een ander groot voordeel van het plaatsen van bitumen dakbedekking is de prijs. Uiteraard is het moeilijk om een exacte prijsweergave te vermelden, aangezien de prijs afhankelijk is van een heleboel verschillende factoren. Denk hierbij aan de oppervlakte van het dak, het soort bitumen dat je wil gebruiken en de moeilijkheidsgraad van het werk. Toch is bitumen dakbedekking vaak een stuk goedkoper dan andere dakbedekkingen. Let wel op, want de prijs van dakbedekkingen wordt altijd per vierkante meter berekend. Wil jij je dak laten bedekken met bitumen? Dan is het belangrijk om vooraf te weten uit hoeveel vierkante meter jouw dak bestaat.

De levensduur van bitumen

Bitumen dakbedekkingen hebben in de afgelopen jaren enorm veel ontwikkelingen ondergaan. Dit betekent dat de bitumen dakbedekkingen van vandaag beschikken over de allerbeste kwaliteit. Hierdoor is een lange levensduur gegarandeerd. De meeste bitumen dakbedekkingen gaan ongeveer 20 tot 40 jaar mee. Let op, een lange levensduur is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud en de plaatsing van het materiaal. Om een lange levensduur te garanderen is het niet alleen belangrijk om te investeren in goede kwaliteit, maar vooral in het goed en professioneel aanbrengen van het product. Schroom daarom niet om specifiek te zoeken naar een lokale dakdekker gespecialiseerd in bitumen. Royaal Dakonderhoud is die allround dakdekker uit Den Bosch en heeft veel ervaring in het aanbrengen en repareren van bitumen daken. Zo zorg je er dus voor dat je bitumen dak niet alleen professioneel wordt aangebracht, maar steun je ook de lokale ondernemers!

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48