Wanneer moet je pannendaken vervangen?
Dakpannen zijn de meest gebruikte vorm van dakbedekking in Nederland. Dit is onder andere te danken aan de lange levensduur van pannendaken. Toch is het wel belangrijk om je dakpannen regelmatig te controleren. Dakbedekking wordt immers vierentwintig uur per dag blootgesteld aan de wisselende weersomstandigheden. Deze permanente blootstelling kan slijtageplekken en lekkages veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je regelmatig je dakpannen controleert. Maar hoe doe je dat? En hoe weet je nou waar je op moet letten? Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel niet alleen wanneer je jouw pannendak moet vervangen, maar ook hoe je jouw pannendak moet controleren.
Dakpannen controleren
Je wilt lekkages en andere dakproblemen natuurlijk het allerliefste voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om minimaal één keer per jaar je dakpannen te controleren. Dit doe je door letterlijk het dak op te gaan en te kijken naar eventuele blootliggende ruimtes tussen de dakpannen in. Door harde regen en windstoten kunnen je dakpannen namelijk verschuiven en slechts enkele millimeters kunnen er al voor zorgen dat er regen naar binnen komt. Het is dus belangrijk dat de dakpannen strak naast elkaar blijven liggen. Daarnaast moet je tijdens de controle ook rekening houden met bijvoorbeeld slijtageplekken. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je dak minder goed beschermd is tegen water en sneeuw. Heb je hoogtevrees of twijfel je ook jouw kennis? Schroom dan niet om Royaal Dakonderhoud uit Den Bosch in te schakelen voor de jaarlijkse controle.
Wanneer moet je je dakpannen vervangen
Niet bij alle problemen moet je direct al je dakpannen vervangen. Het is daarom zeer belangrijk om goed te weten wat je doet. Dit kan je veel geld schelen. Kleine problemen, zoals het verschuiven van één dakpan, kun je vaak nog oplossen. Dit betekent dat je slechts één of meerdere dakpannen hoeft te vervangen. Helaas zijn er ook problemen die eisen dat het hele dak zo snel mogelijk wordt vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een grote lekkage. Ook wanneer pannendaken simpelweg té oud zijn, is het belangrijk om je dak te vervangen. Let wel op, want er zijn verschillende soorten pannendaken en ze hebben allemaal een verschillende levensduur. Keramische dakpannen gaan bijvoorbeeld ongeveer 75 jaar mee, terwijl betonnen dakpannen ongeveer 40 jaar meegaan. Weet je niet zeker of je jouw dak kunt repareren of moet vervangen? Schroom dan niet om een professionele dakdekker om advies te vragen.
Hoe moet je je jouw pannendak vervangen
Is er één dakpan verschoven of kapot gegaan door bijvoorbeeld regen of storm? Dan zul je deze hoogstwaarschijnlijk zelf kunnen vervangen. Het is uiteraard wel belangrijk om goed te letten op je eigen veiligheid. Draag daarom een helm en zorg voor een stabiele en stevige ladder. Omdat de meeste dakpannen naadloos op elkaar aansluiten, zul je de dakpan boven de kapotte dakpan eerst omhoog moeten schuiven. Vervolgens kun je de kapotte dakpan gemakkelijk uit het dak halen. Het kan voorkomen dat jouw pannendak is vastgezet met spijkers of panhaken. Houdt hier rekening mee en wees voorzichtig met het loshalen van deze haken. Als je de dakpan hebt verwijderd, kun je de nieuwe dakpan op de lege plek plaatsen. Vergeet niet om ook deze nieuwe dakpan weer vast te zetten met spijkers of panhaken. Tot slot schuif je de bovenliggende dakpan weer terug op zijn plek.
Moeten er meerdere dakpannen worden vervangen? Of is je hele pannendak toe aan een vervanging? Dan is het aan te raden om deze klus uit handen te geven aan de experts van Royaal Dakonderhoud; uw allround dakdekker voor Den Bosch en omgeving.