Wanneer moet je een plat dak vervangen?
Steeds meer woningen hebben een (gedeeltelijk) plat dak. Denk bijvoorbeeld aan het dak van de garage naast de woning of aan een later geplaatste aanbouw. Platte daken worden steeds populairder in Nederland, maar ze vereisen wel de nodige kennis. Zo kunnen op platte daken bijvoorbeeld geen dakpannen worden geplaatst, maar wordt er vaak gebruik gemaakt van andere soorten dakbedekkingen, zoals een sedumdak of bitumen. Wil je controleren of jouw dak nog veilig is? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Platte daken vereisen namelijk een andere inspectie dan hellende daken. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een lijst gemaakt met de belangrijkste punten waar je op moet letten. Zie je één of meerdere van deze problemen op je eigen platte dak? Dan is het slim om een professionele dakdekker in te schakelen. Woon je in de omgeving van Den Bosch? Dan helpen wij je graag verder!
Scheuren in de dakbedekking
Platte daken hebben een kortere levensduur dan schuine daken. Dit komt onder andere doordat bladeren, water en zand veel langer op een plat dak blijven liggen. Doordat vuil zich ophoopt op het platte dak, komt er veel meer gewicht op het dak te staan, waardoor de dakbedekking harder moet werken. Door dit extra gewicht zal er sneller slijtage vormen op de bekleding van platte daken, dan bij bijvoorbeeld dakpannen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het platte dak regelmatig schoon te maken. Zie je scheuren of plooien in de dakbedekking? Schakel dan direct een dakdekker in, om de dakbedekking te vervangen. Zelfs kleine scheurtjes kunnen namelijk snel groter worden bij een plotselinge regenbui.
Blaasvorming op het platte dak
Wanneer er scheuren, oneffenheden of plooien in de dakbedekking zitten, kan er (tijdens een regenbui) water onder de dakbedekking lopen. Dit water kan dan niet meer weg en zit als het ware opgesloten tussen de dakbedekking en de onderliggende dakconstructie. Wanneer dit water niet snel wordt opgemerkt, kan het voor vervelende problemen zorgen, zoals vochtschade en schimmelvorming. Bovendien kan het water in de wintermaanden bevriezen, wat ervoor zorgt dat de dakbedekking nog verder uitzet en uiteindelijk scheurt. Dit zou kunnen resulteren in grote lekkages. Vocht onder de dakbedekking wordt zichtbaar door kleine blaasjes, die ontstaan door het uitzetten van lucht. Zie je blaasjes in de dakbedekking? Schakel dan direct een dakdekker in om het dak te vervangen.
Lekkages
Tijdens een regenbui, zal het regenwater in de meeste gevallen op je platte dak blijven liggen. Dit betekent dat er zich grote plassen kunnen vormen, die veel gewicht met zich meedragen. Dit extra gewicht kan ervoor zorgen dat je dakbedekking breekt, waardoor er lekkages ontstaan. Het is daarom slim om regelmatig je platte dak schoon te maken. Dit doe je door bijvoorbeeld met een bezem al het water van het dak te vegen. Heb je momenteel last van lekkages in je woning en bevinden deze lekkages zich onder het platte dak? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een professionele dakdekker naar deze lekkage te laten kijken. Wanneer je in de omgeving van Den Bosch woont, komen wij graag bij je langs om de schade op te meten. In veel gevallen kunnen we de dakbedekking van je platte dak direct vervangen en zo de lekkage verhelpen.