De voor- en nadelen van een plat dak

De voor- en nadelen van een plat dak

Een plat dak plaatsen op je woning komt in Nederland steeds vaker voor. Waar je het vroeger voornamelijk bij garages zag, kiezen steeds meer mensen voor een plat dak, bijvoorbeeld wanneer ze een uitbouw plaatsen. Dit is niet zo gek, want platte daken hebben erg veel voordelen. Ben jij van plan om binnenkort je woning uit te bouwen of te verbouwen? Dan is een plat dak misschien wel een goede optie. Om je een beetje meer inzicht te geven, hebben we de grootste voor- en nadelen van een platte dakbedekking voor je op een rijtje gezet. Ben je reeds overtuigd en woon je in Den Bosch of de omgeving daarvan? Dan helpt Royaal Dakonderhoud je graag bij het plaatsen van het platte dak.

Groot plat dak

Voordeel: een plat dak zorgt voor meer ruimte in huis

Puntdaken hebben niet alleen een piramidevorm aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant van de woning. Dit betekent dat puntdaken zorgen voor schuine plafonds in je kamer. Veel mensen vinden dit vervelend, omdat je tegen een schuin plafond nou eenmaal geen hoge boeken- of kledingkast kunt plaatsen. Wil je optimaal kunnen genieten van je bijgebouwde vierkante meters? Dan is het slim om te kiezen voor een plat dak. Zo hoef je bij het inrichten van je woning geen rekening te houden met schuine wanden.

Voordeel: platte daken zijn goedkoper

Een andere reden waarom steeds meer mensen kiezen voor een plat dak, is omdat het een stuk voordeliger is dan het plaatsen van een puntdak. De reden hiervoor is simpel: voor het realiseren van een plat dak is veel minder materiaal nodig. Daarnaast is het plaatsen van een plat dak ook veel eenvoudiger, waardoor dakdekkers sneller klaar zijn en daardoor de arbeidskosten een stuk lager zijn. Wil jij je dakrenovatie of je uitbouw graag betaalbaar houden? Dan is een plat dak de beste oplossing.

Tegelzetten plat dak

Voordeel: bijbouwen is gemakkelijker met een plat dak

Ga je momenteel alleen je huidige dak vervangen, of ga je een uitbouw plaatsen voor de benedenverdieping? Dan wil je natuurlijk de mogelijkheid openhouden om later de bovenverdieping ook nog bij te kunnen bouwen. Met een plat dak wordt het veel makkelijker om (bijvoorbeeld over een paar jaar) nog bij te bouwen. Zo kun je namelijk gemakkelijk een extra verdieping op de huidige uitbouw plaatsen, zonder dat het er vreemd uitziet. Dit is ook handig voor de eventuele verkoop van een woning.

De nadelen van een plat dak

Waar voordelen zijn, zijn er natuurlijk ook nadelen. Bij een plat dak zit het nadeel hem vooral in de duurzaamheid. Een platte dakbedekking zal na zo’n 30 jaar moeten worden vervangen, waar puntdaken vaak wel 40 tot 50 jaar kunnen meegaan. Een ander nadeel van een plat dak is de uitstraling: veel mensen vinden het toch minder aantrekkelijk. Nu je de voor- en nadelen kent, kun je een weloverwogen keuze maken. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. De dakdekkers van Royaal Dakonderhoud staan voor je klaar met persoonlijk advies.

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48