Subsidiemogelijkheden voor particuliere dakrenovaties: stimulerende maatregelen voor energiebesparing

Subsidiemogelijkheden voor particuliere dakrenovaties: stimulerende maatregelen voor energiebesparing

Het isoleren van je dak of het plaatsen van zonnepanelen is veel meer dan alleen goed voor het milieu. Het zal ook een positieve impact hebben op jouw maandelijkse energierekening. Voor veel mensen klinkt dit als muziek in de oren, maar helaas zul je hiervoor wel eerst moeten investeren. Het verduurzamen van je dak is niet goedkoop, maar gelukkig zijn er verschillende subsidiemogelijkheden die de investering een stuk aantrekkelijker maken. Daarnaast zijn er ook leningen met gunstige voorwaarden en kan je vaak extra geld vrijmaken binnen je hypotheek. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

De ISDE-subsidie

Als eerste is er een landelijke subsidiepot die beschikbaar wordt gesteld aan particulieren die hun woning willen isoleren of voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. De hoogte van de ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) wordt bij dakisolatie berekend per vierkante meter. Je kunt de aanvraag voor deze subsidie doen via de website van het RVO.

Goede tip: je kunt de subsidie aanzienlijk verhogen door in 1 keer 2 maatregelen te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld door het dak te isoleren en tegelijkertijd een warmtepomp te plaatsen.

Zolder isolatie van binnenuit, Zolderisolatie, zolder isoleren

Gemeentelijke subsidies

Naast de landelijke subsidiepot, zijn er ook meerdere gemeentes die hun eigen mogelijkheden voor subsidies hebben. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor het aanleggen van groendaken of het verduurzamen van een monumentaal pand. Of jouw gemeenten zulke subsidies aanbiedt en of jij in aanmerking komt voor zo’n subsidie kun je controleren op de website Verbeterjehuis.nl of je kunt navraag doen bij de gemeente.

De energiebespaarlening

Voor energiebesparende renovaties kun je de zogenoemde energiebespaarlening afsluiten. Deze lening heeft gunstige voorwaarden waaronder een lage rente, geen afsluitkosten en boetevrij vervroegd aflossen. De energiebespaarlening kun je aanvragen via Het Nationaal Warmtefonds. Er zitten wel enkele voorwaarden aan de lening verbonden. Zo mag je als huishouden maximaal € 60.000 verdienen per jaar en kun je een maximum van € 28.000 euro lenen.

Royaal Dakonderhoud, Dakwerkzaamheden

Energiebespaarlening voor mensen met onvoldoende leencapaciteit

Verdien je te weinig om in aanmerking te komen voor de energiebespaarlening? Dan hoef je je plannen nog niet direct in de prullenbak te gooien. Er is namelijk ook een zogenoemde energiebespaarlening voor mensen met onvoldoende leencapaciteit. Hierbij sluit je, naast de energiebespaarlening, ook een combinatielening af. De eerste 5 jaar na het afsluiten van deze lening wordt het bedrag dat je maandelijks zou moeten aflossen op de energiebespaarlening betaald uit de combinatielening. Je ziet de schuld op de combinatielening dus maandelijks stijgen. Na 5 jaar wordt er vervolgens beoordeeld of dit systeem met 5 jaar wordt verlengd of dat je in staat bent om vanaf dan de maandelijkse kosten van de energiebespaarlening zelf te gaan betalen. De combinatielening hoef je pas af te lossen bij de verkoop van je woning.

Dakisolatie plat dak aanbrengen

Het energiebespaarbudget

Ga je verhuizen en wil je jouw woning verduurzamen? Sluit dan een hypotheek met energiebespaarbudget af. Dit is een bouwdepot van maximaal 106% van je woningwaarde, die je kunt toevoegen aan je hypotheek. Het fijne aan dit bouwdepot is dat je bij het afsluiten van de hypotheek nog niet hoeft te beslissen welke maatregelen je neemt. Kies je ervoor om je dak te renoveren en isoleren, bijvoorbeeld door Royaal Dakonderhoud? Dan stuur je onze factuur gewoon door naar je hypotheekverstrekker.

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48