Subsidie voor verduurzaming van daken op zakelijk vastgoed
In 2023 heeft de Nederlandse overheid de maatregelen omtrent de duurzaamheid van bedrijfspanden verhoogd. Zo is een bedrijf dat zich heeft gevestigd in een kantoorgebouw verplicht om het gebouw te verduurzamen, tot het minimaal energielevel C mag dragen. Dit noemen we de energiebesparingsplicht. Het isoleren van je dakbedekking komt hierbij vaak als één van de meest effectieve manieren uit de bus. Het is een relatief snelle manier om de isolatie van het gebouw aanzienlijk te verhogen.
Om ondernemers tegemoet te komen, stelt de overheid subsidie beschikbaar. Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van het dak van je bedrijfspand? Lees dan vooral verder. In dit artikel leggen we je in het kort uit hoe het verduurzamen van het dak en de bijbehorende subsidie in elkaar steekt. Heb je na het lezen van dit artikel nog meer vragen? Neem dan contact met ons op. Ons team kijkt graag met je mee, en samen komen we tot de meest milieuvriendelijke en voordelige opties!
Wat kun je doen om het dak van je zakelijke vastgoed te verduurzamen?
Bij het verduurzamen van een dak breng je naast de gewone dakbedekking een extra laag isolatiemateriaal aan. Dit materiaal zorgt ervoor dat de gestookte warmte langer binnen blijft, terwijl het de kou en warmte van buitenaf juist tegenhoudt. Hierdoor hoef je veel minder te stoken, wat niet alleen de uitstoot aanzienlijk vermindert, maar ook de kosten. Isolatiemateriaal kan zowel aan de buitenkant van het dakbeschot als aan de binnenkant van het dakbeschot geplaatst worden, maar in de meeste gevallen raden wij aan om het dak van buitenaf te isoleren. Zo houdt u niet alleen de warmte binnen, maar creëert u tevens een extra beschermlaag voor het dakbeschot tegen de kou van buitenaf.
Zit er een dakraam in het dak zonder geïsoleerde HR-kozijnen? Dan is het aan te raden dit dakraam te vervangen, zodat er niet onnodig warmte verdwijnt door de randen van het kozijn.
De subsidie voor verduurzaming voor zakelijk vastgoed: de energie-investeringsaftrek
De EIA (energie-investeringsaftrek) heeft als doel om energiebesparende investeringen in zakelijk vastgoed te stimuleren. Deze regeling biedt financiële voordelen aan ondernemers die besluiten om hun bedrijfspand te verduurzamen. De EIA heeft meerdere categorieën, waarbij het verduurzamen van het dak valt onder de ‘isolatie voor bestaande constructies’. Met deze regeling kun je tot maar liefst 40% van de investeringskosten aftrekken. Er zitten uiteraard wel enkele voorwaarden verbonden aan deze subsidie. Zo ben je verplicht om de subsidie aan te vragen voordat je akkoord geeft op een offerte en moet je in het bezit zijn van een geldig KVK-nummer.
Subsidie voor het creëren van een groen dak
Steeds meer ondernemers kiezen voor een groen dak. Dit zijn platte (of licht hellende) daken waarop vetplanten worden geplant. Hiermee breng je niet alleen een goede isolatielaag aan, maar zorg je ook voor een betere afvoering van regenwater én help je de insectenpopulatie in Nederland. Voor het installeren van een groen dak kun je tot wel 50% van de aanschafkosten vergoed krijgen. Ook hier zitten natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Zo kan de hoogte van de subsidie per provincie en gemeente verschillen, moet het groen dak minstens 10 jaar stand houden en mag het dak uitsluitend voor onderhoud toegankelijk worden gemaakt.