De levensduur van een bitumen dak: alles wat je moet weten

De levensduur van een bitumen dak: alles wat je moet weten

Bitumen dakbedekkingen worden steeds populairder in Nederland. Dat merken de dakdekkers van Royaal Dakonderhoud ook. We hebben inmiddels veel ervaring in het plaatsen van bitumen daken in zowel Den Bosch als de wijde omgeving daaromheen en begrijpen wel waarom veel van onze klanten hiervoor kiezen. Een dak van bitumen ziet er namelijk niet alleen strak uit, maar heeft ook een lange levensduur. Tenminste, als je het op de juiste manier aanbrengt. In dit artikel lees je alles over de levensduur van bitumen en hoe je het meeste uit je nieuwe dakbedekking kunt halen.

Bitumen dak vervangen

Wat is een bitumen dak?

Bitumen is een dakbedekking die voornamelijk gebruikt wordt voor platte daken, maar ook op een licht hellend dak kan worden geplaatst. Bitumen is gemaakt van koolwaterstoffen die uit ruwe olie worden gedestilleerd. Door de toevoeging van glasvlies of polyester wordt bitumen een zeer elastische dakbedekking. Naast de flexibiliteit staat bitumen ook vooral bekend om zijn hitte- en waterbestendigheid. Perfect voor plaatsing op het dak dus!

Wat is de levensduur van een bitumen dak?

Over het algemeen hebben bitumen dakbedekkingen een levensduur van ongeveer 30 jaar. Dit is ruim 5 jaar langer dan de levensduur van bijvoorbeeld PVC dakbedekking. Om deze maximale levensduur te behalen is het natuurlijk wel belangrijk dat het dak op de juiste manier wordt onderhouden. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we de beste onderhoudstips voor je op een rijtje gezet.

Dakinspectie

Bitumen dakbedekking professioneel laten aanbrengen

Om het beste uit je dakbedekking te halen zal het op de juiste manier moeten worden aangebracht. Gebeurt dit niet? Dan zal bitumen kwetsbaarheden vertonen die niet passen bij het materiaal of de leeftijd. Je dakbedekking zal sneller verouderen en dus ook eerder aan vervanging toe zijn. Daarnaast vergroot het de kans op vochtschade en lekkages. Om dit te voorkomen raden wij je aan om de dakbekleding te laten plaatsen door professionele dakdekkers. Zij weten precies waar ze op moeten letten en kunnen je behoeden voor amateuristische fouten.

Zorg voor een schone dakgoot

Bitumen dakbedekkingen staan bekend als zeer sterk en waterbestendig. Toch kan het gewicht van regenwater en vuil ervoor zorgen dat de dakbedekking broos wordt. Om dit te voorkomen, is het slim om je dakgoot regelmatig te controleren op verstoppingen. Een schone dakgoot zorgt er namelijk voor dat het regenwater zo snel mogelijk kan doorstromen naar beneden. Zo wordt het bitumen zo min mogelijk aangetast.

Laat je bitumen dakbedekking regelmatig controleren

Kleine kwetsbaarheden in een dakbedekking kunnen voor grote problemen zorgen wanneer ze niet op tijd worden geconstateerd. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je dakbedekking minimaal één keer per jaar te laten inspecteren. Beschik je zelf niet over de benodigde kennis? Dan is het verstandig om de inspectie uit te laten voeren door een gerenommeerd dakdekkersbedrijf, zoals Royaal Dakonderhoud. Dakdekkers weten namelijk precies waar ze op moeten letten en kunnen snel in actie komen waar dat nodig is. Voor een dakinspectie in Den Bosch of omstreken ben je bij Royaal Dakonderhoud aan het juiste adres. Dit geldt overigens niet alleen voor een bitumen dak, maar voor alle soorten dakbedekking.

Dakwerkzaamheden, Dak laten maken

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48