Hoe verlaag je de kans op daklekkage?
Het dak beschermt ons tegen heftige weersomstandigheden als regen en sneeuw. Tenminste, dat zou het dak moeten doen. Wanneer het dak in slechte conditie is, zal de bekleding geen weerstand kunnen bieden aan overtollig water of gewicht. Dit kan resulteren in vochtschade en daklekkages. Of je het nu al eens zelf hebt meegemaakt of het alleen kent van horen zeggen: een daklekkage willen we allemaal het liefst voorkomen. Maar hoe doe je dat? Ben jij ook benieuwd welke maatregelen je kunt treffen om het risico te verlagen? Lees dan vooral verder.
De eerste signalen van een daklekkage
Om de kans op een lekkage te verlagen is het belangrijk om de signalen tijdig op te merken. Veel mensen denken dat er pas sprake is van een lekkage wanneer er water van het plafond naar beneden druppelt, maar dan is het eigenlijk al veel te laat. Gelukkig zijn er signalen waardoor een beginnende lekkage al veel eerder zichtbaar is. Donkere plekken op het plafond of de muren kunnen bijvoorbeeld een indicatie zijn van een beginnende lekkage. Hetzelfde geldt voor vochtplekken en schimmels op het plafond of de muur. Spot jij één of meerdere van deze signalen in je woning? Dan is het slim om direct actie te ondernemen, zelfs als je momenteel nog nergens last van hebt. Zo kun je ernstige problemen in de toekomst voorkomen.
Laat je dak jaarlijks inspecteren door een dakdekker
Daklekkages vinden hun oorzaak vrijwel altijd in de dakbedekking. Om ze te voorkomen, is het belangrijk om je dakbekleding regelmatig te onderwerpen aan een grondige inspectie. Je denkt misschien dat je dit gemakkelijk zelf kunt, maar het is wel belangrijk dat je beschikt over de nodige kennis. Sommige dakproblemen, zoals minimale verschuivingen van dakpannen, zullen namelijk vrijwel onzichtbaar zijn voor een niet-getraind oog. Het wordt daarom aangeraden om je dak minimaal één keer per jaar te laten inspecteren door een professionele dakdekker. Deze weet precies waar hij op moet letten en ziet niets over het hoofd. Zo ben jij verzekerd van een sterk dak, dat bestand is tegen zelfs de heftigste regenbuien. Is jouw dak ook aan inspectie toe en woon je in de omgeving van Den Bosch? Dan staan de dakdekkers van Royaal Dakonderhoud graag voor je klaar.
Ontstop regelmatig de dakgoot
Niet alleen de bekleding van je dak, maar ook de dakgoot kan voor ernstige problemen zorgen. Een goede dakgoot zorgt ervoor dat regenwater van het dak wordt afgevoerd naar de grond. Wanneer de dakgoot verstopt raakt, door bijvoorbeeld bladeren of zand, kan het regenwater niet meer weg. Dit betekent dat het water op het plat dak of in de dakgoot zal blijven staan. Wanneer je dit probleem niet tijdig oplost, zal je dakgoot of dakbedekking uiteindelijk bezwijken door het gewicht van het water. Zodra de dakbekleding scheurt, zal al het water in meer of mindere mate direct naar binnen lopen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tevens de dakgoten regelmatig te controleren en waar nodig te ontstoppen. Wil je dit liever niet zelf doen? Dan kan Royaal Dakonderhoud je ook hierbij helpen.