Hoe kun je daklekkages opsporen en verhelpen?

Hoe kun je daklekkages opsporen en verhelpen?

Het onderhouden van je woning is enorm belangrijk voor je woongenot. Daarom geven we onder andere de kozijnen een nieuwe laag verf wanneer ze dat nodig hebben en maaien we het gras regelmatig. Helaas is één onderdeel van ons huis dat door veel mensen vaak wordt vergeten: het dak en dat kan voor zeer vervelende problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage. Een lekkage zorgt niet alleen voor schade aan het dak zelf, maar kan ook waterschade in huis veroorzaken. Om dit probleem te voorkomen of te verhelpen, is het daarom belangrijk dat daklekkages zo snel mogelijk worden opgespoord. Zorg er daarom voor dat je minimaal één keer per jaar je dak controleert. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel precies wat je kunt doen om daklekkages op te sporen en eventueel te verhelpen.

Lekkage bitumen dak, Royaal Dakonderhoud

Controleer de dakbedekking

Zit er vocht op het plafond? Dan is er hoogstwaarschijnlijk een lekkage aan het dak. Helaas zijn niet alle tekenen van een lekkage zo zichtbaar als dit voorbeeld. De meeste lekkages beginnen namelijk klein, waardoor je ze binnenshuis bijna niet zult opmerken. Het is daarom vooral belangrijk om het dak op te gaan en je dakbedekking te controleren. Begin met het controleren van de naden en de overlappingen van je dakbedekking. Zijn er bijvoorbeeld openingen ontstaan tussen de verschillende dakpannen? Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele dakkapellen. Deze kunnen namelijk niet goed aansluiten op het dak, waardoor lekkages kunnen ontstaan.

Controleer de dakgoot

Naast de dakbedekking is het ook belangrijk om de dakgoten te controleren. Hier kan zich namelijk veel vuil verzamelen, zoals takken, mos, bladeren en algen. Wanneer het vervolgens gaat regenen wordt dit vuil één grote bende, waardoor je dakgoot verstopt raakt. Zodra het afvoersysteem verstopt zit kan het regenwater nergens anders meer heen. Dit heeft vaak een grote lekkage tot gevolg. Zorg er daarom voor dat je minimaal twee keer per jaar je dakgoten reinigt. Vind je het eng om zelf het dak op te gaan? Geen probleem, want dit klusje kun je ook uitbesteden aan een dakdekker bij jou in de buurt

Het verhelpen van een lekkage

Heb je de lekkage weten te lokaliseren? Dan is het belangrijk om een professional hulp in te schakelen. We hebben immers niet allemaal verstand van dakbedekkingen en het verhelpen van een lekkage vereist nou eenmaal goed vakmanschap. Daarnaast moeten er bijvoorbeeld vaak materialen zoals dakleer en dakrubber worden vervangen. Deze materialen heb je niet zomaar in huis liggen, maar de professionele dakdekker heeft deze natuurlijk wel! Zoek vooral een dakdekker in de buurt. Woon jij bijvoorbeeld in Rosmalen? Dan is het slim om te kiezen voor Royaal Dakonderhoud, een dakdekker uit Den Bosch. Heb je erg veel last van de lekkage en kun je niet meer zo lang wachten? Dat is geen probleem. Dek het dakoppervlak af met een groot zeil om meer wateroverlast te voorkomen. Let op: kies wel voor een groot zeil dat niet alleen de lekkage afdekt, maar ook de dakpannen daar omheen. Op deze manier kan je grotere schade voorkomen. Vergeet vervolgens niet de ervaren dakdekkers van Royaal Dakonderhoud te bellen!

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48