Hoe kies je het juiste dakmateriaal voor jouw huis?

Hoe kies je het juiste dakmateriaal voor jouw huis?

Is jouw huidige dakbedekking aan vervanging toe, maar weet je niet goed welk dakmateriaal het beste bij jou en je woning past? Wij helpen je graag op weg. In dit blog zetten we alle voor- en nadelen van verschillende dakmaterialen voor je op een rij. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken.

Royaal Dakonderhoud, Dak Isoleren

De voor- en nadelen van bitumen dakbedekking

Heb je een plat dak of een licht hellend dak? Dan kun je kiezen voor een bitumen dakbedekking. Bitumen dankt zijn populariteit aan de levensduur van ongeveer 25 jaar, lage prijs en onderhoudsvriendelijkheid. Het grootste nadeel van bitumen is dat het een zwaar materiaal betreft. Het is belangrijk om vooraf te controleren of je dakbeschot sterk genoeg is om dit gewicht te kunnen dragen, anders bestaat de kans op schade.

De voor- en nadelen van EPDM dakbedekking

Naast bitumen, is ook EPDM een veelgebruikt dakmateriaal voor platte en licht hellende daken. Dit rubberen materiaal heeft veel voordelen. Zo is het waterdicht, duurzaam en veel lichter van gewicht van bitumen. Het materiaal is tevens gemakkelijk aan te brengen, waardoor de dakdekkerskosten relatief laag uitpakken. EPDM zelf is echter een relatief duur materiaal, waardoor de investering toch vaak hoger uitpakt dan bitumen. Het is wel belangrijk om je hierbij te realiseren dat EPDM tot wel 40 jaar meegaat, waardoor de investering zichzelf op de lange termijn terugbetaalt.

De voor- en nadelen van dakpannen

Ben je op zoek naar dakbedekking voor een hellend dak? Dan zijn dakpannen de meest voor de hand liggende keuze. Niet voor niets, want dakpannen hebben bijzonder veel voordelen. Zo zijn ze goed bestand tegen heftige weersomstandigheden, zijn ze verkrijgbaar in meerdere kleuren en gaan ze tot maar liefst 50 jaar mee. Daarnaast is het bij dakpannen ook eenvoudig om plaatselijke reparaties uit te voeren, waardoor je de reparatiekosten gedurende de jaren laag kunt houden. Toch heeft een dak van dakpannen ook nadelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet geïsoleerd, waardoor je een extra isolatielaag zult moeten aanbrengen onder de dakbedekking.

De voor- en nadelen van een leien dak

Een andere populaire keuze voor een hellend dak, is lei. Dit dakmateriaal heeft een zeer moderne uitstraling. Daarnaast is het duurzaam en goed bestand tegen weersomstandigheden, hitte, schimmel en insecten. Leien dakmateriaal kan tot wel 100 jaar meegaan, mits het op de juiste manier wordt geplaatst en onderhouden. De nadelen van een leien dak is dat het een duur materiaal is en zowel het aanbrengen als het onderhouden van de dakbedekking de nodige kennis vereist. Daardoor moet je dit altijd uit handen geven aan een ervaren dakdekker.

Dakdekkers renoveren dak

Hoe kies je het juiste dakmateriaal voor jouw woning?

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van ieder type dakbedekking, kun je kijken welk dakmateriaal jou het meeste aanspreekt. Houd hierbij niet alleen rekening met je eigen smaak, maar ook met de stijl van je woning. Door ervoor te zorgen dat de dakbedekking qua look en kleur goed past bij de rest van je woning, behoud je de natuurlijke uitstraling van het huis. Heb je behoefte aan meer informatie over de verschillende dakbedekkingen, of wil je persoonlijk advies over welk dakmateriaal het best past bij jouw woning? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48