Het belang van een goed geventileerd dak

Het belang van een goed geventileerd dak

Om het risico op lekkages en vochtproblemen in huis te verminderen, zul je ervoor moeten zorgen dat het dak van je woning is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Dit bereik je door de juiste dakbedekking en isolatiemateriaal aan te brengen. Alleen dakpannen en isolatiemateriaal aanbrengen is echter niet voldoende. Er is namelijk nog een derde element dat absoluut onmisbaar is bij het realiseren van een sterk en weersbestendig dak: de ventilatie. Maar waarom is een geventileerd dak nu zo belangrijk? In dit artikel lees je alles over het belang van een goed geventileerd dak.

Dakpannen vervangen, Royaal Dakonderhoud

Een geventileerd dak voorkomt vochtophoping onder de dakbedekking

Vochtophoping of condensatie is waterdamp dat terechtkomt op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving. Dit gebeurt wanneer warme en koude lucht met elkaar in aanraking komen. Er ontstaat vocht en dat vocht settelt zich op een koel oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan de spiegel die beslaat wanneer je een warme douche neemt. Het dak is een punt waarop de warme lucht van binnen in aanraking komt met de koude lucht van buitenaf. Wanneer het dak niet goed ventileert, zal er condensatie ontstaan die onder de dakbedekking blijft liggen. Op den duur kan dit vervelende problemen als schimmel en houtrot veroorzaken.

Daken met goede ventilatie hebben een langere levensduur

Het dak wordt 24/7 blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden en temperatuurwisselingen. Deze langdurige blootstelling zal op lange termijn zorgen voor de nodige beschadigingen en kwetsbaarheden. Door je dak professioneel te laten plaatsen, kun je ervoor zorgen dat je dakbedekking en isolatiemateriaal van de hoogste kwaliteit zijn en daardoor beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Ook het plaatsen van ventilatiepannen kan de levensduur van een dak aanzienlijk vergroten.

Royaal Dakonderhoud, Dak Isoleren

Ventilatiepannen worden zo dicht mogelijk bij de nok van het dak geplaatst. Ze zorgen ervoor dat bij heftige weersomstandigheden zoals regen en sneeuw, de vochtige lucht niet onder het pannendak blijft liggen maar snel kan worden afgevoerd. Dit vermindert niet alleen de druk op de dakpannen, maar verkleint ook het risico op lekkages en vochtplekken. Ben je woonachtig in Den Bosch of omstreken en heeft jouw dak nog geen ventilatiepannen? Neem dan contact met ons op. De dakdekkers van Royaal Dakonderhoud nemen graag de mogelijkheden met je door.

Ongeventileerde zolders hebben geen temperatuurregeling

Wil je op zolder kunnen slapen of wonen? Dan is een goed geventileerd dak absoluut onmisbaar. De ophoping van warmte op een niet-geventileerd dak is namelijk niet alleen schadelijk voor de dakpannen, maar dringt ook door naar de onderliggende woonruimtes. In de zomer zullen de hoge temperaturen gemakkelijk naar binnen kunnen dringen, waardoor het op zolder onaangenaam warm zal worden. In de wintermaanden trekt de warme lucht van binnen juist sneller naar buiten, waardoor veel gestookte warmte verdwijnt zonder dat je daar erg in hebt. Met een goed geventileerd dak maak je van de zolder een aangename ruimte waar je zonder problemen kunt studeren, werken of slapen.

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48