Dakinspectie na een storm: Wat moet je controleren?

Dakinspectie na een storm: Wat moet je controleren?

Nederland wordt met enige regelmaat getroffen door stormen waarbij een windkracht van wel 90 km/u kan worden gemeten. Deze rukwinden gaan vaak gepaard met regenval of hagelbuien, en kunnen ernstige schade aan je dakbedekking toebrengen. Om problemen te voorkomen, raden wij je daarom aan om je dak na een storm altijd te controleren op schade. Dit kun je eenvoudig zelf doen. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel precies waar je op moet letten.

Controleer de dakgoten op verstoppingen

De meest voorkomende vorm van stormschade is een verstopping in de dakgoot. Dit soort verstoppingen ontstaan vaak omdat er tijdens een storm zand, bladeren en ander afval in de dakgoot terechtkomt. Het vuil blokkeert de dakgoot en zorgt ervoor dat het regenwater niet meer kan doorstromen naar de grond. Dit betekent dat het dak plotseling veel meer gewicht moet dragen dan normaal. Dit kan zorgen voor scheuren of gaten in de dakbedekking. Als een dakgootverstopping niet tijdig wordt opgemerkt en gerepareerd, loop je risico op vochtproblemen en lekkages.

Het ontdekken van een verstopping is gelukkig vrij simpel. Een verstopping in de horizontale delen van de dakgoot zal je direct kunnen zien en ook gemakkelijk kunnen verwijderen. Voor het controleren van de verticale delen van de dakgoot gebruik je de tuinslang of een emmer met water. Laat het water door de verticale delen van de dakgoot naar beneden stromen. Duurt het te lang voordat het water beneden is, of komt er maar heel weinig water uit? Dan zit er iets in de dakgoot dat de doorstroom blokkeert. Je zult de verstopping dan moeten verwijderen door bijvoorbeeld een lange stok in het uiteinde van de dakgoot te steken en zo het vuil los te maken.

Controleer de randen van de dakbedekking

Na het controleren van de dakgoot, is het tijd om de rest van je dakbedekking aan een grondige inspectie te onderwerpen. Loop het volledige dak na op scheuren, gaten of barsten in de dakbedekking. Omdat het vaak kleine oneffenheden betreft, is het belangrijk om hierbij echt het dak op te gaan en van dichtbij de bekleding te controleren. Besteed extra aandacht aan de naden en randen van je dakbedekking. Dit zijn namelijk de meest kwetsbare plekken.

Dakinspectie

Controleer de dakpannen

Een pannendak is zeer stevig, maar bij windkrachten van 90 km/u of meer kan het toch voorkomen dat een dakpan verschuift of zelfs losraakt van het dak. Controleer daarom altijd of de dakpannen nog goed op elkaar aansluiten. Let hierbij niet alleen op verschuivingen, maar ook op barsten of scheuren in het materiaal. Een breuk in een dakpan kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de onderliggende dakpan kwetsbaarder wordt.

Dakinspectie, Royaal dakonderhoud

Wat moet je doen als je stormschade aan je dakbedekking ontdekt?

Heb je tijdens de dakinspectie scheuren, gaten of andere kwetsbaarheden in je dakbekleding ontdekt? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van professionele hulp. Ben je woonachtig in Den Bosch, Rotterdam of omstreken? Dan staat het team van Royaal Dakonderhoud voor je klaar. Onze specialisten komen jouw dak graag repareren, zodat hij weer sterk genoeg is om weerstand te bieden tegen de volgende storm.

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48