Dakbedekking repareren of vervangen: wat is de beste keuze?

Dakbedekking repareren of vervangen: wat is de beste keuze?

Met de dagelijkse blootstelling aan regen, wind, UV-straling en vuil, krijgt het dak van je woning behoorlijk wat te verduren. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het dak na verloop van tijd steeds kwetsbaarder en broos wordt. Het is toe aan een goede opknapbeurt! Maar hoe weet je nu of een kleine reparatie volstaat of dat het volledige dak vervangen dient te worden? In dit blog leggen we je uit wanneer het slim is om te kiezen voor een reparatie en wanneer het toch echt van belang is om je dak opnieuw te laten bekleden.

Dakcoating aanbrengen, Royaal Dakonderhoud

Wanneer kies je voor een dakreparatie?

Dakreparaties zijn uiteraard een stuk goedkoper dan een volledige vervanging van je dakbekleding. Maar dan moet het kapotte dak wel gemakkelijk en goed te repareren zijn. Anders zit je binnen de kortste keren opnieuw met hetzelfde probleem (en dan misschien nog vele malen erger). Kiezen voor een plaatselijke reparatie van het dak is vooral verstandig wanneer de kwetsbaarheden slechts op één plek te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen die zijn beschadigd door storm of regen. Ook lichte schade zoals kleine oneffenheden of verschuivingen in het oppervlak van de dakbekleding zijn gemakkelijk te repareren.

Wanneer is het verstandig om je dakbedekking te vervangen?

Kies er zeker voor om je dakpannen te vervangen wanneer je dakconstructie is aangetast door vocht of houtworm. Ook wanneer de schade een groter oppervlak of meerdere dakpannen betreft, is het slim om het volledige dak te renoveren. Denk bijvoorbeeld aan scheuren of gaten in je EPDM dakbedekking, of meerdere dakpannen die van het dak zijn gevallen tijdens een heftige storm. Met dit soort grote schades is het verstandiger om het dak volledig te vervangen, in plaats van plaatselijk te repareren, vooral wanneer je huidige dakbedekking ouder is dan 10 jaar. Verouderde dakbekleding zal namelijk alleen maar kwetsbaarder worden naarmate de tijd verstrijkt. Door de dakbedekking bij de eerste symptomen van broosheid te vervangen kun je grotere problemen, zoals lekkages, voorkomen.

Royaal Dakonderhoud, Dakwerkzaamheden

Wat te doen als je twijfelt tussen het repareren of vervangen van je dakbedekking?

Twijfel je zelfs na het lezen van dit artikel nog of je jouw dakbedekking moet repareren of vervangen? Dan raden wij je aan om een professioneel dakdekkersbedrijf in te schakelen. Ben je woonachtig in Den Bosch of omstreken? Dan staan de dakdekkers van Royaal Dakonderhoud graag voor je klaar met gepast advies. Onze dakdekkers kunnen de huidige dakbedekking inspecteren en naar aanleiding daarvan een goede inschatting maken. Heeft een reparatie nog zin of is het slechts uitstel van executie? Vergeet ook vooral niet om te vragen naar de kosten van zowel een reparatie als volledige vervanging. Zo kun je aan het eind van de inspectie een weloverwogen keuze maken.

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48