Bitumineuze dakbedekking versus EPDM: een vergelijking van materialen en toepassingen

Bitumineuze dakbedekking versus EPDM: een vergelijking van materialen en toepassingen

Is jouw platte dak binnenkort aan vervanging toe? Dan is de kans groot dat je zowel bitumen als EPDM al eens voorbij hebt zien komen. Dit is niet gek, want beide soorten dakbekledingen zijn zeer populair in Nederland. In eerste instantie lijken ze behoorlijk op elkaar, maar vergis je niet: er zijn wel degelijk belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel vergelijken wij bitumineuze dakbedekking met EPDM en gaan we dieper in op de verschillen in materiaal en toepassingen. Dit alles zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Bitumineuze dakbedekking versus EPDM: de materialen

Wanneer het gaat over de materialen waaruit EPDM en bitumen zijn vervaardigd, dan is het allereerst belangrijk om te weten dat beide materialen zeer goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en UV-straling. Het verschil zit hem voornamelijk in de look van het materiaal en de levensduur. Wij leggen je graag even in het kort uit hoe bitumineuze dakbedekking en EPDM worden gemaakt:

EPDM is een synthetische rubber dat ontstaat door het samenvoegen van etheen, propeen, dieen en monomeer (vandaar ook de afkorting EPDM). Het materiaal staat bekend als zeer elastisch en heeft een levensduur van ten minste 40 jaar. Zoals je van rubber bent gewend, heeft ook EPDM een gladde bovenlaag waardoor je platte dak er meteen strak en netjes uitziet.

Om bitumineuze dakbedekking te maken neem je ruwe aardolie en verwijder je alle lichte bestandsdelen zoals benzine, diesel en petroleumgas. Wat overblijft is het zwaarste bestandsdeel, ofwel bitumen. Bij normale temperaturen is bitumen een vaste substantie, maar bij temperaturen boven de 150°C wordt het vloeibaar. Bitumineuze dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar en een ruwe look die vaak wordt vergeleken met asfalt en voor een stoere afwerking van je dak zorgt.

Groot plat dak

Bitumineuze dakbedekking versus EPDM: de toepassingen

Wat betreft het verschil in toepassingen voor beide dakbekledingen, is het belangrijk om te weten dat bitumineuze dakbedekking uitsluitend op platte daken kan worden geplaatst. EPDM daarentegen kan zowel op platte als op licht hellende daken (met een hellingsgraad van minder dan 20%) worden toegepast. Over het algemeen zien we dat bitumineuze dakbedekkingen vaak worden gebruikt voor het bekleden van grote oppervlaktes zoals bedrijfsgebouwen, loodsen en overkappingen. EPDM wordt vaak gebruikt voor kleinere oppervlaktes zoals een garage of bij daken met bijzondere vormen of hoeken. EPDM is namelijk zeer elastisch, waardoor het zich gemakkelijk in de benodigde vorm laat buigen.

Veel mensen neigen in de eerste instantie vaak naar een bitumineuze dakbedekking, omdat dit in vergelijking vaak veel goedkoper is dan EPDM. Het is echter wel belangrijk om je te blijven realiseren dat EPDM een langere levensduur heeft, waardoor het de grotere investering toch waard kan zijn.

Bitumineuze dakbedekking versus EPDM: de montage

Als laatste willen we ook nog even de verschillen in montage uitlichten. Omdat bitumen smelt bij hoge temperaturen, wordt bij dit type dakbedekking een brander gebruikt om het materiaal aan het dak te hechten. Bij EPDM maken we gebruik van een speciale lijm of kit.

Heb je na het lezen van dit artikel een definitieve keuze kunnen maken? Dan helpt Royaal Dakonderhoud je graag verder. Woningeigenaren in Den Bosch of Rotterdam en omgeving kunnen bij ons terecht voor het vervangen van hun dakbedekking.

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48