Het belang van een goede dakgoot

Het belang van een goede dakgoot

Iedereen weet dat een goede dakbedekking van onschatbare waarde is. Wanneer een dak oud, kapot of slecht onderhouden is, kunnen er kwetsbaarheden in de dakbekleding verschijnen, waardoor het dak niet meer de optimale bescherming kan bieden tegen regen, wind en sneeuw. De kans op lekkages, vocht en isolatieproblemen wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd. Om dit te voorkomen controleren veel mensen hun dakbekleding periodiek op scheuren en verschuivingen. Toch is er één onderdeel dat vaak door veel mensen over het hoofd wordt gezien: de dakgoot. In dit artikel leggen wij je uit waarom het belangrijk is om ook je dakgoot in optimale conditie te houden.

Met een goede dakgoot verlaag je het risico op lekkages

Wanneer het regent, zorgt je dakgoot ervoor dat het regenwater snel kan worden afgevoerd naar beneden. Is je dakgoot verstopt, kapot of zo oud dat het materiaal kwetsbaar en broos is geworden? Dan zal het regenwater niet snel genoeg kunnen doorstromen. In plaats daarvan blijft het water op het plat dak liggen, waardoor er meer gewicht op de rest van je dakbekleding komt te staan. Dit extra gewicht kan ervoor zorgen dat de dakbekleding scheurt. Dit vergroot de kans op lekkages en vochtproblemen aanzienlijk. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig je dakgoot te controleren op beschadigingen of kwetsbaarheden, maar ook om vuil zo snel mogelijk uit de dakgoot te verwijderen.

Dakgoot vervangen

Goede dakgoten beschermen de gevel van je woning

Heb jij je weleens afgevraagd waarom dakgoten altijd horizontaal worden geplaatst tussen het dak van je woning en de gevel? Dit is namelijk niet zonder reden. De dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater dat van je schuine dak naar beneden loopt, wordt opgevangen vóórdat het over de gevel naar beneden kan stromen. Wanneer je geen dakgoot aan de rand van je dak hebt, zal al het water langs de bouwstenen van je woning naar beneden lopen. Dit veroorzaakt niet alleen lelijke vlekken op de muren, maar kan op de lange termijn ook tot vochtschade leiden. Om de gevel van je woning mooi te houden is het daarom belangrijk dat je dakgoten schoon en sterk blijven, zodat ze al het water kunnen opvangen en via een regenpijp naar beneden kunnen afvoeren.

Tips voor het behouden van een goede dakgoot

Nu je weet waarom een goede dakgoot zo belangrijk is, wil je natuurlijk ook graag weten wat je precies moet doen om de conditie van je dakgoot optimaal te houden. Begin met het regelmatig reinigen van je dakgoot. Door de dakgoot schoon te houden kun je al veel problemen voorkomen. Verwijder al het vuil uit de dakgoot en spoel hem vervolgens schoon met behulp van de tuinslang. Controleer vervolgens je dakgoot op oneffenheden of kwetsbaarheden in het materiaal. Denk hierbij aan bubbeltjes, scheuren, gaten of afgebroken puntjes of hoekjes. Bij problemen of twijfels omtrent de conditie van je dakgoot, is het verstandig om zo snel mogelijk een betrouwbare dakdekker in te schakelen. Zij kunnen je helpen om je dakgoot te repareren of, waar nodig, te vernieuwen. Ben je woonachtig in de omgeving van Den Bosch? Dan staat Royaal Dakonderhoud graag voor je klaar!

Spoedklus?

24/7 bereikbaar op
085 - 130 59 48